На фона на опустошителните земетресения през изминалата година в Турция и скорошното

...
На фона на опустошителните земетресения през изминалата година в Турция и скорошното
Коментари Харесай

Meteo Balkans с ужасяваща прогноза какво би се случило по родното Черноморие при заметресение в Кавказ

На фона на опустошителните трусове през миналата година в Турция и скорошното мощно земетресение във Филипините, както и издаденото от управляващите предизвестие за цунами. Ние от Meteo Balkans се запитахме, какво би се случило, в случай че се образува мощно земетресение в региона на Кавказ. Този регион е мощно сеизмичен и доста постоянно се образуват мощни трусове. 

Все отново цунамитата в Черно море са доста редки феномени, заради сеизмичната интензивност в района, която е най-вече в Кавказ. Цунами се провокират най-вече от подводни трусове, които могат да причинят подводно издигане или намаляване на морското дъно, създавайки вълнови придвижвания. В Черно море тези трусове са извънредно редки. 

Въпреки, че Черно море е обвързвано със Средиземно море посредством протока на Босфора, цунами, провокирани в Средиземноморието, нормално не се трансферират в Черно море. Въпреки това, в случай че се образува  подводно земетресение в Черно море, има огромна възможност да се провокира цунами.

... Ето, какво би се случило, в случай че се образува мощно земетресение в региона на Грузия или Русия: 

В случай на мощно земетресение и образувала се към този момент вълна. Времето, належащо на вълната да доближи избрана точка, зависи от дистанцията до епицентъра. Обикновено сходни талази се движат с огромна скорост. 

Скоростта на разпространяване варира сред 400 до 800 км/час. Вълните заливат първо ниските крайбрежни сектори, като предизвикват съществени опустошения и се отдръпват във вътрешността във водния басейн, като дъното се оголва на обилни дистанции от брега. Заливането и отдръпването се повтарят, до момента в който вълните затихнат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР